Putsning av fasader

Man kan lägga puts på de flesta typer av hus. Det vanligaste är förstås att putsning av fasader sker på betongväggar eller på tegelhus, men det går också bra att lägga putsbruk på trä. För att lyckas med omputsning så måste man dels grunda på rätt sätt och dessutom så måste rätt typ av putsbruk andvändas. Putsningen kan verka så enkel men faktum är att den kräver stor kunskap om hur husets rörelser och väderförhållanden kommer att påverka putsen. Det är därför som många väljer att anlita en hantverkare som vet hur en fasadrenovering ska gå till.

putsa fasad

Putsa hela fasaden

En viktig frågeställning är förstås hur mycket som ska renoveras. I vissa fall så kan det handla om att man vill rätta till en del av fasaden som har råkat ut för sprickbildning. Det är fullt möjligt med delvis putsning av fasad som grund innan man målar om. Man bör dock vara medveten om att omputsning inte handlar om att spackla igen sprickor och dra på färg. Om man inte grundar på rätt sätt så kan sprickorna få nytt liv och bli till stora fåror som till sist leder till att man får riva ner alltihop och börja om.

Ett vanligt misstag är att man använder sig av fel putsbruk som inte är kompatibelt med det som redan finns på fasaden. Det gäller att blanda till putsbruket med rätt komponenter och till rätt tjocklek. Som regel så bör man inte putsa i skarvar mellan olika delar av huset. Har man byggt till så betyder det att den nya delen av huset rör sig lite annorlunda, och med vanlig puts i skarven så riskerar man snabbt sprickor. Genom att istället fylla skarvar med fogmassa som klarar de olika delarnas rörelse så får man ett jämnt och vackert resultat.

Om du ska göra jobbet själv

Att själv renovera sin fasad kan vara en fantastisk utmaning. Det här är något man kan klara av själv, men det gäller att noga undersöka precis vad som ska göras. Då hela fasaden ska putsas om så måste man knacka ner den gamla putsen åtminstone några centimeter. Det här gör att man får bort de sprickor som uppkommit av frostsprängningar. Innan du sätter igång med putsningen så bör du ta hjälp av en hantverkare som kan avgöra om sprickor och andra skador i väggen kräver ett mer avancerat förarbete. På så vis slipper du slösa tid och pengar på ett jobb som sedan måste göras om då underliggande skador dyker upp.

Underhåll för längre hållbarhet

Man kan få puts på fasader att hålla i tiotals år. Genom att underhålla väggarna och rengöra putsen med jämna mellanrum så håller den sig i god form. Vid putsning av fasader så upptäcker man ofta problemområden som man kanske hade kunnat ta hand om tidigare med enklare rengöring. Upptäcker man små sprickor i god tid så kanske det räcker att med en enkel limpistol fylla dessa och att utan omputsning måla om. Med tanke på detta så lönar det sig att med jämna mellanrum ge sin fasad en tvätt och noga syna hur väggen mår. Det här kan man göra själv eller med hjälp av ett företag och hanteverkare som jobbar med fasadtvätt och fasadrenovering.

 

Viktigt att tänka på när du ska putsa fasad:

  • Grundputsning
  • Distanslister
  • Utstockning av ytputs
  • Önskad struktur
  • Putsnät / armeringsnät