Putsning av innerväggar

En vacker innervägg har en jämn yta med färg som ser fräsch ut. Idag kan man hålla fasader och innerväggar snygga och hälsosamma genom att putsa innan man målar. Putstekniken är inget nytt och numera så är det fullt möjligt att själv ta hand om detta jobb. Man ska dock komma ihåg att putsning av innerväggar är ett murararbete som kräver övning och tålamod. Det är inte som att stryka lite färg på garageväggen. Därför kan det i många lägen vara bättre att hyra in en kunnig hantverkare som gör en omputsning inomhus eller en putsning av fasad snabbare och med riktigt hållbara resultat.

Putsning Innervägg

Göra det själv eller anlita murare…

När man ser att en vägg har små sprickor så kanske man tänker att det inte bör bli särskilt besvärligt att putsa och måla om. Nu är det dock viktigt att ta reda på varför sprickorna finns där. Om det handlar om en källarvägg så ser premisserna annorlunda ut än vad som är fallet med väggar på högre plan. Om man ändå planerar en dränering utvändigt så kan man ju passa på att motverka sprickbildning som uppstått på grund av fukt med hjälp av rätt typ av utvändig isolering och fasadrenovering. Om man själv vill ta hand om putsning av innerväggar så ska man vara noga med att undersöka orsaker till sprickor och även fundera på omfattningen av arbetet. Det är ju en sak att snygga till en mindre del av väggen och en annan att riva bort den gamla putsen för en mer omfattande omputsning.

När man anlitar en professionell hantverkare så ska man få ett grundligt arbete där man slipper dolda fel. Det är ju inte säkert att man vet vad som döljer sig därunder den ursprungliga putsen och då spikar dyker upp så ska dessa kapas på rätt sätt så att man slipper problem med fula rostfläckar i det nya putsbruket.

Rätt typ av putsbruk

Det är också viktigt att man väljer rätt typ av putsbruk. Idag så består putsbruk för det mesta av vatten som blandas med sand, kalk, plast, cement eller gips. Olika blandningar ger olika karaktär på putsen. Om man inte ska putsa om hela innerväggen så bör man matcha tidigare putsbruk med den nya blandningen. Gör man inte detta så kan slutresultatet bli sämre rent estetiskt och även vad gäller hållbarhet. När man börjar om från början så är valet av putsbruk friare, men här måste man även beakta hur den blandning man använder sig av kommer att påverka arbetsprocess och slutresultat.

Hur lång tid tar det?

Det som tar tid med putsning är torkningen. Beroende på den typ av putsbruk man använder så kan arbetet vara mer eller mindre tungt och ska man göra detta själv så måste man räkna med lite övning innan man ger sig på den verkliga väggen. Man får räkna med minst 2-3 veckor för att putsen ska torka och tålamod betalar sig. Ska en putsning av innervägg följas av målning så blir resultatet alltid bättre då putsen är riktigt torr innan färgen stryks på. Professionella murare har förstås värmefläktar till sin hjälp vid omputsning, men dessa används med rätt kunskap om hur man torkar utan att orsaka nya sprickor i väggen. En putsning av fasad eller innervägg måste ju hålla i minst 10-15 år för att det ska vara värt besväret.